Wednesday, May 27, 2020

I M.B.B.S Internal assessment -V-online viva schedule


Department of physiology,Thanjavur medical college . 
    IMBBS  online viva-Endocrine and reproductive system.  



BATCH & DATE

ROLL NO.
FACULTY



‘A’ BATCH

01 / 06/ 2020

( 11 am – 12 N)
40 - 50
PROF.DR.R.VINODHA,MD.,
1 - 13
DR.M.MYTHILI
14 - 26
DR.C.SHANMUGA PRIYA
27 - 39
DR.P.KAVITHA



‘B’ BATCH

02 / 06/ 2020

( 11 am – 12 N)
90 – 100
PROF.DR.R.VINODHA,MD.,
51 – 63
DR.M.MYTHILI
64 – 76
DR.C.SHANMUGA PRIYA
77 – 89
DR.P.KAVITHA



‘C’ BATCH

03 / 06/ 2020

(12 N – 1pm)
140 – 150
PROF.DR.R.VINODHA,MD.,
101 – 113
DR.M.MYTHILI
114 – 126
DR.C.SHANMUGA PRIYA
127 - 139
DR.P.KAVITHA

                                                                                                     
                                                                                                 

                                                                                                                      

Thursday, May 21, 2020

Nervous system Qs


Nervous system (Qs 1-25 True/false)
1. The soma of neuron is resistant to hypoxia.
Ans: False. It is extremely vulnerable to hypoxia.


2. All nerve terminals can synthesize their own neurotransmitters.

Ans: False .Peptides NTs are made in the cell body and transported to the nerve terminals.

3. Plasticity in the adult CNS refers to the physical realignment of fibers after injury or stress.
Ans: False.Plasticity is a functional adaptation of physical linkages. Physical remodelling only occurs in the peripheral nervous system and in the immature CNS.

4. Neurons are incapable of division.
Ans: True.

5. Neuro-neuronal synapses are either axo-dendritic or axo-somatic.
Ans: False.Dendro-dendritic synapses are also found.

6. Neuroglia is derived from ectoderm.
Ans: True

7. Oligodendrocytes are the functional CNS counterparts of Schwann cells.
Ans: True.needed for the formation and repair of myelin sheaths.

8. Astrocytes are important in supplying omega-3 fatty acids to nearby neurons in starvation.

Ans: False. Neurons do not use fatty acids for energy even in starvation.

9. Astrocytes are believed to secrete K+ into the ECF of the brain.
Ans; True

10. The nodes of Ranvier are present in all motor nerves.
Ans: False. Present only in myelinated nerves.

11. Extracts of the Japanese puffer fish abolish the membrane potential.
Ans: False.Tetrodoxin blocks NA+ channels by blocking initiation or propagation of the action potential.

12. There is an overlap between the specific receptors for different modalities (pain, temperature, touch, vibration and pressure)
Ans: True.The specificity of receptors for individual modalities is not now regarded as absolute.

13. Free nerve endings are only found in the skin and surface epithelium.
Ans: False. In deeper tissue layers free nerve endings innervate muscle spindles, vascular smooth muscle, and chemo sensitive cells that subserve stretch and the local chemical environment.

14. All synaptic clefts have the same width.
Ans: False. Vary from about 20nm to as little as 2nm.

15. In the skeletal muscle endplate, IPSPs exceed EPSPs when the muscle is at rest.
Ans: False.There is no IPSPs at the motorend plate.

16. Presynaptic inhibition is very important in damping down visceral and somatic afferent activity in the spinal cord.
Ans: True

17. Postsynaptic inhibition occurs at Renshaw cell/Renshawcell synapses.
Ans: True. [Alcohol stimulates Renshaw cells.

18. IPSPcauses hyperpolarisation in postsynaptic neuron.
Ans: True

19. In convergence large numbers of presynaptic neurons have synaptic connections on a single postsynaptic neuron.

Ans: True

20. Fatigue that occurs at synapse is irreversible.
Ans: False

21. Receptors detecting changes in muscles length are proprioceptors.
Ans: True

22. Paccnian corpuscles adapt very quickly.

Ans: True

23. Meissner’s corpuscles are abundant at finger tips.
Ans: True.

24. Merkel’s discs are slowly adapting receptors.
Ans: True

25. A Dermatome is a segmental field of skin innervated by each spinal nerve
Ans: True.

Friday, May 15, 2020

reflexes Qs 11-20


11. Muscle spindles are inverse stretch receptors.
Ans: False. Stretch receptors. Golgi tendons are inverse stretch receptors.

12. Muscle spindle contains 2 types of sensory endings
Ans: True.



13. Annulospiral endings supply both nuclear bag and nuclear chain fifers.
Ans: True.


14. Flower spray endings supply only nuclear chain fibers.
Ans: True.


15. Dynamic stretch reflex Occurs due to slow stretch on the muscle
Ans: False.sudden stretch causes dynamic and slow stretch causes static response.

16. Alpha Gamma activation keeps the muscle spindle sensitive during muscle contraction.
Ans: True.

17. Alpha Gamma co activation causes contraction of only extrafusal fibers.
Ans: False. Causes contraction of both extra and intrafusal fibers simultaneously.

18. Stretch reflex helps in the maintenance of muscle tone and posture.
Ans: True.

19. Receptors for withdrawal reflex are pain receptors.

Ans: True.

20. Central portion of Intrafusal fibers contains actin and myosin.

Ans: False .






Reflexes Qs True/false 1-10


1. Spatial summation refers to simultaneous threshold stimulation of two or more nearby afferent nerves.
Ans: False. subthreshold stimulus.

2. The interval between the stimulus and the final effect is mainly determined by the length of the afferent and efferent nerves.
Ans: False: Reflex time is determined by synaptic delay. It is less in a monosynaptic delay


3. Synapses are the 1st part of a reflex to become fatigued.
Ans: True.

4. Babinski response is an example of a flexor reflex

Ans: True. Seen in infants, also in deep sleep, coma, and in UMN lesion.

5. Gamma efferent activity only takes place in stretched muscle.
Ans: False. Also active in muscle at normal length and even in shortened muscle.


6.Muscle spindles are essentially tension monitors in muscle.
Ans: False. Length monitors.

7. Deep reflexes are multisynaptic reflexes
Ans: False. Monosynaptic.

8. Occlusion causes lesser reflex response on simultaneous stimulation of 2 nerves than sum total of responses obtained when each nerve is separately stimulated.
Ans: True.

9. After discharge is due to stimulation of motor neurons through multiple internuntial pathways.
Ans: True.

10.Sensitization intensifies the reflex response on repeated application of non injurious stimulus.
Ans: False. Injurious stimuli.


inverse and withdrawal reflex

inverse stretch and withdrawal reflex